Vilka är egentligen Sveriges viktigaste telefonnummer? Har du koll?

Ska du vaccinera dig?

 


 

Något vi vet med säkerhet är den återkommande och omtalade Influensan. Den ständiga frågan är ju då - ska jag vaccinera mig ? Här nedan följer information om riskgrupper, biverkningar och myter om influensavaccin. Influensasäsongen är här och de första fallen kanske redan har rapporterats in.  

Dax att vaccinera sig - eller?

Olika landsting har olika slags kampanjer!

Men hur ska jag göra?

Ska jag vaccinera mig eller inte?

En del information nedan kommer från Folkhälsomyndigheten.

Är du över 65 år bör du fundera på att vaccinera dig , detta gäller även gravida som passerat graviditetsvecka 16, plus vuxna och barn från 6 månader som lider av: 

• kronisk hjärtsjukdom.

• Gravida är en riskgrupp för influensa

• kronisk lever- eller njursvikt.

• kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma.

• diabetes mellitus.

• andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).

• tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Ska man vaccinera sig även om man är ung och frisk ?

Det kan faktiskt finnas andra skäl varför man ska vaccinera sig. Personer i din närhet kanske tillhör någon av ovan nämnda riskgrupper, för att minska smittorisken för den personen kan det vara livsavgörande att vaccinera sig. Sjukvårdspersonal som ger vaccin kan också behöva vaccinera sig. Ett mål man länge har eftersträvat är att 75 procent av alla ålderspensionärer ska vaccineras, men än så länge når man inta ända fram av just den gruppen. Man ser att det sker en gradvis ökning år efter år men önskan är att fler skulle vilja vaccinera sig i framtiden.

Om man nu tillhör en av riskgrupperna - varför väljer folk trots allt att inte vaccinera sig?

Det finns naturligtvis flera skäl. Ett är att man tycker det är onödigt med influensavaccination ett annat är att man tror på biverkningar som vaccinet mot svininfluensan gav. Man kanske känner sig ovanligt pigg som 65 åring mm. En myt är att sjukdom återställer immunförsvaret, att om det får arbeta blir det rent av starkare så att bli sjuk och tro att det stärker immunförsvaret kan vi avskriva direkt.

Fast det kan vara på sin plats att nämna att det kan finnas personer som inte ska vaccinera sig, av helt andra anledningar. Personer som har allergi, till exempel allergiska mot äggprotein - men risken är minimal att man reagerar negativt, äggresterna i moderna vacciner är väldigt små. Biverkningar man eventuellt kan få är lindriga och kortvariga. Vad händer nu när man tagit sprutan på till exempel en vårdcentral? Man känner av sprutan i några dagar. Det kan bli en liten rodnad, kanske infinner sig trötthet och att det ömmar vid nålsticket. Andra vanliga biverkningar är rinnsnuva, nästäppa, minskad aptit, huvudvärk, svaghet, muskelvärk och feber. Men att få en riktigt tuff influensa är nog värre, tror jag de flesta håller med om.