Vilka är egentligen Sveriges viktigaste telefonnummer? Har du koll?

Konsten att hålla sig frisk

 


 
 

1. Försök att undvika alla hemska VIRUS !

Försök att tvätta händerna ofta - virus finns precis överallt, även där du inte trodde att de skulle härja. Tvätta händerna så ofta det är möjligt, speciellt om du varit i kontakt med många människor, även innan du äter och naturligtvis efter toalettbesök.  Undvik att peta i ögonen då virus tar raka vägen in i kroppen den vägen. Träna och vistas ute i den härliga friska luften så mycket du kan, trånga bussar och tunnelbanor är rena paradiset för virus under förkylningstider. Träna aldrig med en infektion i kroppen då detta kan vara direkt hälsovådligt och farligt.

2. Försök att hålla dig till en varierad kost med bra protein, kolhydrater och rätt, sorts fett i rätt mängd. Lista, frukt, grönsaker, rotfrukter, lax, ägg, nötter och bär som en viktig ingrediens i dina matvanor. Tänk kvalitet istället för kvantitet beträffande mat. Får kroppen inte tillräckligt med energi av bra kvalitet löper man stor risk att bli skadad eller ännu värre - bli sjuk. När man är utmattad eller trött är det lätt att ta till skräpmat som ger en snabbare energi - kick men ingen bra uthållighets mättnad -  satsa mer på långsamma kolhydrater och näringsrik mat som i längden ger ett jämnt och pålitligt blodsocker.

3. En gedigen utomhusvistelse ska inte underskattas. Försök vistas ute i friska luften så mycket du kan, håll avstånd till personer som hostar och snörvlar i din närhet - trånga bussar och affärscentra är rena paradiset för virus under influensatider. Byt löpbandet mot en tur i skogen, ta en kort promenad på lunchen eller cykla till och från jobbet så fort vädret tillåter det - det kommer göra underverk för välbefinnandet. 

4. Börja dagen med grönt och frukt på frukostbordet. Kanske inte alltid det smaker med en kall sallad till lunch, därför kan det vara bra att börja dagen med lite grönt och varför inte vanlig hederlig gröt. En smoothie med spenat, grönkål, ärtor, citron, ingefära, banan och andra nyttigheter får dig säkert att känna dig mer motiverad för dagens strapatser.

5. Trivs med din tillvaro och älska dig själv innan du älskar någon annan - eller samtidigt, vore ju det bästa ! Studier visar att om man trivs med sig själv finns större chans att man återhämtar sig fortare efter sjukdom eller ett hårt träningspass. Samtidigt ska man vara uppmärksam om man har det tufft på jobbet eller en för tillfälligt, bekymmersam relation, kanske bäst att reducera de hårdaste träningsperioderna ett tag och koncentrara sig på att få ordning på den uppkomna situationen. Om dina tidigare relationer har kraschat, så är det nog en god idé att stanna upp ett tag och ta reda på om det finns ett mönster i dina misslyckade relationer.

6. Vila och återhämtning. 

Var noga med regelbundna tider för sänggående och uppstigning. Glöm inte bort att vila, det vill säga vakentid när du ägnar dig åt att göra precis ingenting. Kolla din favoritserie, läs en bortglömd bok eller bara va med gott samvete, försök att ta vara på de små luckorna som ges. Sänk nivån på alla måsten du har och låt huset eller lägenheten vara ostädad några dagar. Stress är absolut det värsta man kan utsätta sig för, om vi vill hålla oss sunda, pigga och friska - länge.